Pionirji in mladinci na gasilskem kvizu GZ Domžale in GZ Mengeš

Minuli vikend je na Viru pri Domžalah potekal tradicionalni kviz gasilske mladine, ki ga vsako leto organizirata Gasilska zveza Domžale in Gasilska zveza Mengeš. V petek so se na kvizu pomerili gasilci pripravniki, sobotno dopoldne pa je bilo rezervirano za pionirje in mladince.

Na kvizu gasilske mladine je letos sodelovalo 14 ekip pionirjev in 18 ekip mladincev iz Gasilske zveze Domžale in 5 ekip pionirjev ter 5 ekip mladincev iz Gasilske zveze Mengeš.

Pravico nastopa na kvizu ima po ena ekipa iz posameznega prostovoljnega gasilskega društva v vsaki konkurenci, s tem da so ekipe lahko tudi mešane. Tekmovalci so se v kvizu pomerili na področju teorije in v praktičnem delu. Najprej so pisali teste Drži – ne drži, prva pomoč, požarna preventiva z zgodovino gasilstva. Nato pa so imeli v prostorih PGD Vir še štafetno vezanje vozlov in poznavanje gasilskega orodja oziroma gasilske spretnosti. Pri zadnjih dveh aktivnostih se je tudi meril čas in v primeru napak, so se tudi odbijale točke. Kviz je v celoti potekal po razpisu za kviz GZ Slovenije. Vse sodelujoče ekipe so na kvizu prikazale vse svoje znanje in spretnosti, ki so se jih naučili pod vodstvom svojih mentorjev.

Pred podelitvijo so zbrane pozdravili in nagovorili predsednik GZ Domžal Matjaž Korošec, vodja tekmovalnega odbora Lucija Šarc in predsednik Komisije za mladino pri GZ Mengeš Robert Ručigaj.

20230304_104546

Tekmovalke in tekmovalci najboljših treh ekip v posamezni kategoriji, ki se bodo tudi udeležile regijskega tekmovanja, so prejeli medalje in pokale. Ekipam iz GZ Mengeš jim jih je podelil predsednik Komisije za mladino pri GZ Mengeš Robert Ručigaj, ekipam iz GZ Mengeš pa predsednik Matjaž Korošec. Na koncu pa je sledila še čisto prava gasilska fotografija.

Regijsko tekmovanje bo potekalo 25. marca 2023, v organizaciji Gasilske zveze Moravče.

Rezultati tekmovanja GZ Domžale (prve tri ekipe) Pionirji:

 • PGD Trzin
 • PGD Študa 1
 • PGD Jarše Rodica 2

Rezultati tekmovanja GZ Domžale (prve tri ekipe) Mladinci:

 1. PGD Rova 1
 2. PGD Dob 1
 3. PGD Vir 1

Rezultati tekmovanja GZ Mengeš (prve tri ekipe) Pionirji:

 1. PGD Topole
 2. PGD Topole 1
 3. PGD Loka pri Mengšu 1

Rezultati tekmovanja GZ Mengeš (prve tri ekipe) Mladinci:

 1. PGD Mengeš
 2. PGD Loka pri Mengšu
 3. PGD Topole 1

Avtor: Miha Ulčar; Foto: GZ Domžale