Ko bom velik bom gasilec – otroci spoznavali gasilsko dejavnost

V nedeljo, 10. septembra 2023, med 9. in 13. uro je v Češminovem parku v Domžalah potekala prireditev “Ko bom velik, bom gasilec”, na kateri so gasilci iz gasilskih društev Gasilske zveze Domžale otrokom in njihovim staršem predstavljali gasilsko dejavnost, pripravili pa so tudi številne poučne delavnice in poligone z gasilsko tematiko. Dogodek je bil priložnost, da so se otroci lahko prelevili v prave gasilce ter se preizkusili v gasilskih spretnostih in veščinah.

Za naš portal je Matjaž Korošec, predsednik Gasilske zveze Domžale povedal, da je bila prireditev, ki je potekala v organizaciji Komisije za mladino pri Gasilski zvezi Domžale, ki jo vodi Tajda Klopčič, v prvi vrsti namenjena osnovnošolski mladini, za njih pa so pripravili pravo gasilsko dogodivščino. Tako so se lahko poskusili v programu temeljnega postopka oživljanja, nošenja vode, zbijanje loncev z vodnimi curki, gašenje ognja s prahom, plezanje po lestvah, orientacijo in še in še.

DSC00228

Na prireditvenem prostoru, ki se je raztezal po celotnem Češminovem parku, vključno z igriščem pri OŠ Domžale, so imela posamezna gasilska društva svoje točke, na katerih so obiskovalcem predstavljali svojo dejavnost, za otroke pa so pripravili različne delavnice in poligone. Vsi otroci in mladina, ki so uspešno končali vse točke, kar so dokazovali z štampiljkami na kartončku, so dobili medaljo in druge praktične nagrade.

Korošec nam je še povedal, da so z omenjenim dogodkom želeli gasilsko dejavnost predstaviti širši javnosti, predvsem najmlajšim, saj si želijo, da se v gasilska društva vključi čim več otrok. Na tej prireditvi so se otroci iz prve roke lahko seznanili, kakšne aktivnosti jih čakajo, če se vključijo v gasilske vrste. V Gasilski zvezi Domžale dajo velik poudarek pri delu z mladino, saj se za njih tekom celotnega leta odvijajo številne aktivnosti, tekmovanja, orientacije, kvizi ter druga družabna srečanja in dogodki, ki popestrijo njihov vsakdan.

DSC00310

Spremljajte gasilske razpise za mladega gasilca v svojih krajevnih skupnostih ter se prijavite v vrste gasilcev. Čaka vas zanimivo in pestro življenje gasilca mladinca, čez nekaj let pa gasilca operativca.

Na pomoč!

Video posnetek dogodka si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar