Na tradicionalnem gasilskem kvizu so mladi pokazali svoje gasilsko zanje in spretnosti

Gasilski zvezi Domžale in Mengeš sta v petek, 10. in v soboto, 11. februarja 2017, v prostorih Kulturnega doma na Viru pri Domžalah organizirali tradicionalni kviz gasilske mladine, na katerem so mlade gasilke in gasilci tekmovali v treh kategorijah: pionirji, mladinci in pripravniki. Tekmovalci so se na kvizu pomerili v teoretičnem in praktičnem znanju iz gasilskih veščin in prve pomoči.

DSC_6808-Kopija
Tradicionalno tekmovanje v kvizu gasilske mladine GZ Domžale in GZ Mengeš je potekalo v treh kategorijah in sicer v kategoriji Pionirji (od 7 do 11 let), kategoriji Mladinci (od 12 do 16 let) in kategoriji Gasilci pripravniki (od 16 do 18 let). Vsako ekipo sestavljajo trije člani. Pravico nastopa na kvizu je imela po ena ekipa iz posameznega prostovoljnega gasilskega društva v vsaki konkurenci, s tem da so ekipe lahko tudi mešane.

DSC_6836-Kopija
Predsednik Komisije za mladino pri GZ Domžale, Boštjan Narobe, je dejal, da se je letošnjega tekmovanja udeležilo 26 ekip iz GZ Domžale (11 ekip je tekmovalo v kategoriji Pionirji, 10 ekip v kategoriji Mladinci ter 5 ekip v kategoriji Gasilci pripravniki) ter 9 ekip iz GZ Mengeš (3 ekipe so tekmovale v kategoriji Pionirji, 3 v kategoriji Mladinci in 3 ekipi v kategoriji Gasilec pripravnik). Petkov večer je bil rezerviran za tekmovanje ekip Gasilcev pripravnikov, sobotno dopoldne pa je bilo rezervirano za tekmovanje ekip Pionirjev in Mladincev. Organizator kviza je bila Komisija za mladino GZ Domžale ob izdatni pomoči PGD Vir (prostor in logistika) ter Komisija za mladino GZ Mengeš. »Hvala vsem, ki so pomagali in sodelovali«, se ob tej priliki zahvaljuje Narobe.

Tekmovalci so se v kvizu pomerili na področju teorije in v praktičnem delu. Najprej so odgovarjali na vprašanja iz prve pomoči, iz zgodovine gasilstva, požarne preventive in gasilskih znanj. Nato pa so imeli še štafetno vezanje vozlov in poznavanje gasilskega orodja oziroma gasilske spretnosti. Pri zadnjih dveh aktivnostih se je tudi meril čas in v primeru napak, so se tudi odbijale točke. Kviz je v celoti potekal po razpisu za kviz GZ Slovenije.

Tekmovalke in tekmovalci najboljših treh ekip v posamezni kategoriji, ki se bodo tudi udeležile regijskega tekmovanja, so prejeli medalje, ki sta jih podelila predsednik Komisije za mladino GZ Domžale, Boštjan Narobe (ekipam GZ Domžale) in predsednik Komisije za mladino GZ Mengeš Robert Ručigaj (ekipam GZ Mengeš), skupaj z ostalimi organizatorji tekmovanja v gasilskem kvizu. Organizatorji so tudi poskrbeli, da se je mladina po napenjanju možgančkov in praktičnem preizkusu sprostila in napolnila svoje želodčke s slastnimi pizzami.

Seveda je potrebno tudi dodati, da udeležba na tekmovanju v kvizu zahteva predhodne priprave, za kar so poskrbele mentorice in mentorji posameznih prostovoljnih društev na vajah. Motivacija pa je zagotovo tudi ta, da si na tekmovanju čim boljši in da po možnosti okrog vratu dobiš medaljo ter se seveda udeležiš nadaljnjega tekmovanja. Niso pa ob uspehih zadovoljni samo tekmovalci, temveč tudi njihovi mentorji, ki so jih pripravljali in seveda njihova matična gasilska društva. Rek, da na mladih svet stoji, še kako drži tudi v gasilstvu. Mnogi med njimi bodo nekoč tudi gasilci operativci, zato so gasilska znanja, ki jih pridobivajo v otroških letih, vlaganje v prihodnost.

 

Rezultati tekmovanja GZ Domžale

Pionirji:
1. PGD Jarše – Rodica,
2. PGD Vir,
3. PGD Ihan,
4. PGD Žeje – Sv. Trojica,
5. PGD Rova,
6. PGD Trzin,
7. PGD Domžale – mesto,
8. PGD Študa,
9. PGD Radomlje,
10. PGD Stob – Depala vas,
11. PGD Studenec.

Mladinci:
1. PGD Rova,
2. PGD Homec,
3. PGD Trzin,
4. PGD Jarše – Rodica,
5. PGD Ihan,
6. PGD Žeje – Sv. Trojica,
7. PGD Vir,
8. PGD Radomlje,
9. PGD Stob – Depala vas,
10. PGD Domžale – mesto.

Gasilci pripravniki:
1. PGD Žeje – Sv. Trojica,
2. PGD Dob,
3. PGD Rova,
4. PGD Vir,
5. PGD Stob – Depala vas

Vir: www.domzalec.si; Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar