Homški gasilci prevzeli novo gasilsko vozilo GVC 16/25

Pred gasilskim domom na Homcu so bili v soboto, 30. junija 2018, vsi pogledi zbranih gasilcev, gostov, krajanov in drugih obiskovalcev uprti v novo gasilsko vozilo MAN GVC 16/25, potekala je namreč slovesnost, na kateri so homški gasilci še uradno prevzeli novo gasilsko vozilo, katerega so ga v svojo garažo zapeljali v drugi polovici meseca maja. Po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije gre za gasilsko napadalno vozilo GVC 16/25, z vgrajeno visokotlačno gasilsko črpalko, ki jo poganja motor vozila. Vozilo ima vgrajen rezervoar za 3.000 l vode, dve hitro napadalni napravi ter seveda gasilsko tehnično opremo.

DSC_4493.NEF_

Na slovesnost uradnega prevzema in blagoslova novega gasilskega vozila GVC 16/25, ki je potekalo pred gasilsko veselico, se je udeležilo preko 140 gasilk in gasilcev iz domačega in okoliških društev, 19 gasilskih praporov, pridružili pa so se jim tudi gasilci iz pobratenih Odrancev in Pravutina iz sosednje hrvaške. Na prizorišče prireditve pa so prišli v gasilski povorki. Na čelu povorke je bila slovenska zastava, ki jo je nosila pionirka Izabela Sušnik, sledilo ji je vodstvo povorke na čelu s poveljnikom PGD Homec Lukom Repanškom, za njimi je sledil ešalon devetnajstih praporov, ki jih je vodil Igor Šarc, ešalon gasilske mladine, ki jih je vodil Martin Šarc, na koncu pa je sledil še ešalon uniformiranih gasilcev, ki jih je vodil Andrej Repanšek.
Kot gostje so se prireditve udeležili predsednica GZ Domžale Marjeta Kristan, poveljnik GZ Domžale Matjaž Merkužič, podpredsednik GZ Domžale Tone Pavlič, podžupanja Občine Domžale, mag. Renata Kosec, predsednik KS Homec – Nožice Andrej Repanšek, predsednik KS Preserje Janez Hribar in šmarski župnik ter kamniški dekan Janez Gerčar, ki je novo gasilsko vozilo tudi blagoslovil. V kulturnem program je sodeloval Mladinski cerkveni pevski zbor župnije Homec pod vodstvom Maruše Škrjanec. Da je bilo vozilo slavnostno okrašeno, je poskrbela Marta Rode.

DSC041782018-06-30_16-45-16DSC04178-1 (1)

Homški gasilci imajo novo gasilsko vozilo GVC 16/25.

Predsednik PGD Homec Andrej Ulčar je v svojem govoru dejal, da so se homški gasilci pred leti odločili za varčevanje namenskih sredstev za nakup večjega in bolj zmogljivega vozila, pri tem pa so se pri zbiranju finančnih sredstev posluževali številnih načinov, pri katerih so sodelovali vsi gasilci in s tem pokazali enotnost pri zasledovanju njihovega cilja. Leta 2017 so opravili nakup podvozja, za kar so s strani Občine Domžale prejeli finančna sredstva. Odločili so se za podvozje MAN 4×4 z 290 konjskimi močmi. Konec leta 2017 so podpisali pogodbo s podjetjem Rosenbauer d.o.o. iz Gornje Radgone za izdelavo nadgradnje. Po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije gre za gasilsko napadalno vozilo GVC 16/25, z vgrajeno visokotlačno gasilsko črpalko, ki jo poganja motor vozila. Vozilo ima vgrajen rezervoar za 3.000 l vode in dve hitro napadalni napravi ter seveda gasilsko tehnično opremo. Posadko sestavlja 7 članov in voznik.

DSC_4548.NEF_

Predsednik PGD Homec Andrej Ulčar.

»Seveda nam je pri nadgradnji vozila priskočila na pomoč tudi Občina Domžale. Skupna vrednost vozila vključno z opremo je znesla preko 260.000 evrov. Prav tako pa nam vse skupaj ne bi zneslo brez vas krajanov požarno operativnega območja Preserij, Nožic in Homca. Vsa leta nas podpirate, kar nam daje še dodatni zagon za naše delovanje. Še enkrat hvala za vse prispevke, za obiske na veselicah in donacije od dela dohodnine. Iskrena hvala vsem donatorjem in ostalim simpatizerjem gasilstva, ki nas podpirate s svojimi sredstvi. Posebej se je treba zahvaliti Občini Domžale in Gasilski zvezi Domžale za posluh in podporo pri delu naše humanitarne organizacije, v upanju da naše sodelovanje še naprej ostane tako trdno kot je bilo do sedaj, kajti s skupnimi močmi lahko premagamo zelo velike izzive,« je dejal Andrej Ulčar.
V imenu Gasilske zveze Domžale in v svojem imenu je vse zbrane pozdravila tudi predsednica GZ Domžale Marjeta Kristan, ki je homškim gasilcem čestitala ob njihovi novi pridobitvi. Ob tem je dejala, da stalna želja po tehničnem napredku, kot tudi po strokovni usposobljenosti dokazujeta, da gasilstvo in z njim povezano delo homški gasilci jemljejo skrajno resno in predano, ob tem pa so zgled marsikateremu društvu, pa ne samo domžalski gasilski zvezi, ampak širom po Sloveniji: »Želim vam, da bi tudi v bodoče delovali uspešno, da bi se vaši krajani počutil varno ob vašem budnem očesu in da bo šel napredek naprej. Ta korak ste naredili z novim gasilskim vozilom GVC 16/25, ki ste ga kupili ob pomoči Občine Domžale ter Gasilske zveze Domžale in ga uradno prevzemate danes. Naj vam novo gasilsko vozilo GVC 16/25, dobro služi takrat, ko ga boste potrebovali. Za pomoč sočloveku ob morebitnih nesrečah, kateremu ste homški gasilci vedno pripravljeni priskočiti na pomoč.«

DSC_4550.NEF_

Predsednica Gasilske zveze Domžale Marjeta Kristan.

»V naši lokalni skupnosti dajemo velik poudarek tradiciji. Za nas je pomembna in dragocena. Zato jo spoštujemo, negujemo in skušamo njene najboljše strani ohraniti za prihodnje generacije. In del te naše tradicije so tudi prostovoljna gasilska društva v občini, kamor sodi tudi Prostovoljno gasilsko društvo Homec,« je v uvodu svojega dejala podžupanja mag. Renata Kosec. Po njenih besedah ima prostovoljstvo na Homcu dolgoletno tradicijo, ki jo uresničujejo gasilci. To so vrednote humanitarnosti in humanitarnosti, opravljanju prostovoljnega dela, motiviranosti in želji, da pomagajo vsem, ki so pomoči potrebni.

DSC_4561.NEF_

Podžupanja mag. Renata Kosec je predsedniku PGD Homec Andreju Ulčarju izročila kipec sv. Florjana.

»Spoštovani, materialna sredstva za nakup opreme in vozil se lažje pridobi, kot pa prave srčne ljudi, ki so zvesti in predani svojemu poslanstvu – biti gasilec in gasilka. V vseh razmerah ste pripravljeni nemudoma priskočiti na pomoč, zapustiti svoj dom, svoje najbližje in oditi tja, kjer je pomoč nujno potrebna. Za vaše delo, ki ga več kot uspešno opravljate, se vam iskreno zahvaljujem. Veseli me, da imate vizijo in cilje, kako delovati in se razvijati naprej. Tudi v prihodnje vas bo Občina Domžale moralno kot tudi materialno podpirala. Verjamem, da bomo dobro sodelovali še v bodoče. Čestitam vam za novo gasilsko vozilo in vam želim varno vožnjo, čim manj intervencij in da se boste domov vedno vrnili živi, nepoškodovani in zdravi,« je še dejala mag. Renata Kosec.

Predsednik PGD Homec Andrej Ulčar in predsednica GZ Domžale Marjeta Kristan sta na slovesnosti izročila tudi zahvale določenim posameznikom in organizacijam ter odlikovanje Gasilske zveze Slovenije za posebne zasluge, ki ga je prejel Ludvik Jenko in sicer zaradi opravljenega izjemnega dela, ki ga je opravil in ga še opravlja kot bivši poveljnik društva ter mentor, sodnik in vodja veteranov društva.

DSC_4564.NEF_

Odlikovanje Gasilske zveze Slovenije za posebne zasluge je prejel Ludvik Jenko.

Po podelitvi zahval je sledil še slavnostni trenutek prevzema novega gasilskega vozila GVC 16/25. Podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec je ključe novega gasilskega vozila predala predsedniku Tehnične Komisije PGD Homec Domnu Ulčarju, ta pa jih je nato izročil voznikoma Gašperju Vrhovniku in Alešu Žuliču. Oba sta nova voznika C kategorije, saj sta pred kratkim uspešno opravila izpit za to kategorijo, opravljanje izpita pa jima je sofinanciralo Prostovoljno gasilsko društvo Homec, ki na ta način mladim gasilcem pomaga in jih spodbuja, da postanejo vozniki C kategorije. S tem društvo tudi skrbi, da ima operativna enota na voljo vedno dovolj voznikov. Kot je že običaj pri prevzemu novih gasilskih vozil, so častni gostje skupaj s tehnično komisijo opravili krst, nato pa se je šofer z novim vozilom odpravil na slavnostno vožnjo.

Uradna prireditev se je tako zaključila, sledila je še velika vrtna veselica, na kateri je letos za dobro voljo in ples skrbel ansambel Slovenski zvoki, za vse ostalo pa so poskrbeli homški gasilci. Le vreme je bilo tokrat na drugi strani.

Vir: domzalec.si; Avtor: Miha Ulčar; Foto: Lojze in Urban Popelar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar