Za gasilce PGD Žeje – Sveta Trojica je 60 let plemenitega poslanstva

Pred gasilskim domom v Žejah pri Sveti Trojici je bilo v nedeljo, 24. junija 2018, nadvse slavnostno, saj je potekalo osrednje praznovanje ob 60-letnici PGD Žeje – Sveta Trojica. Slavnostni dogodek se je najprej začel z gasilsko parado in slovesnostjo s krajšim kulturnim programom, nadaljeval pa z gasilsko veselico, na kateri je obiskovalce zabaval ansambel Galop. Ker je praznovanje sovpadalo tudi z prihajajočim dnevom državnosti, so pred lipo samostojnosti, ki so jo gasilci posadili pred 27-leti, odkrili spominsko ploščo.

DSC_0609

Najvišje ležeče in obenem najmlajše gasilsko društvo v občini Domžale, PGD Žeje – Sveta Trojica v letošnjem letu obeležuje 60-letnico delovanja. V vseh teh letih delovanja gasilci poleg skrbi za požarno varnost in gasilsko dejavnost, skrbijo tudi za glavni utrip dogajanja v kraju. Ni namreč prireditve, ki se ne bi odvila v njihovi dvorani gasilskega doma ali pa da z njo niso povezani gasilci. Prav tako so gasilke in gasilci PGD Žeje – Sveta Trojica znani po svoji gostoljubnosti, zato se vsi, ki so bili enkrat tam, vedno radi vračajo nazaj pod vrh Svete Trojice, kjer se vedno kaj dogaja.

»Danes je za gasilce PGD Žeje – Sveta Trojica pomemben dan. Dan, ko se spominjamo, kako je iz opuščenega Špirovčevega hleva nastalo to kar vidimo danes. 60 let je minilo odkar so se krajani Žeje, Svete Trojice, Brezovice in Dobovelj odločili, da ustanovijo Prostovoljno gasilsko društvo Žeje – Sveta Trojica. Društvo, ki bo skrbelo za zaščito in varovanje, za pomoč v nesrečah in tudi za razvoj teh majhnih vasi. In iz majhnega je zrastlo veliko. Bilo je mnogo ovir in težkih dni, mnogo požrtvovalnega dela in vlaganj, a se je izplačalo. Danes se veselimo. Veselimo zato ker smo ponosni na to kar imamo in na to, kar nam je uspelo. Uspeh pride takrat, ko se zavemo, da so ovire samo izzivi, ki nam pomagajo postati boljši. Danes praznujemo tudi dan državnosti, zato bomo slovesno odkrili spominsko ploščo pod lipo,« je v uvodu zbranim dejala Karmen Ravnikar, ki je povezovala slovesno prireditev ob 60-letnici PGD Žeje – Sveta Trojica.

DSC_0481

Slovesno praznovanje so najprej pričeli z gasilsko parado, v kateri so sodelovali gasilski praporščaki, gasilci v slavnostnih uniformah, gasilska mladina in Godba Domžale, vodil pa jo je domači poveljnik Marijan Smolnikar. Nato pa je na prizorišču prireditve potekala še slovesnost z govori, kratkim kulturnim programom in podelitvijo priznanj. Slovesnosti so se poleg domačih gasilcev, krajanov, predstavnikov okoliških gasilskih društev, podpornikov ter ostalih obiskovalcev, udeležili tudi predsednica GZ Domžale Marjeta Kristan, podpredsednik GZ Domžale Tone Pavlič, poveljnik Gasilske regije Ljubljana III. Klemen Repovž, župan Občine Domžale Toni Dragar, podžupanja mag. Renata Kosec, častni občan dr. Velimir Vulekić in predsednica KS Dob Marija Ravnikar. Posebej pa so v svojih vrstah pozdravili ustanovna člana Janeza Cerarja in Franc Ravnikarja.

DSC_0488

 

DSC_0534-1

Zgodovino razvoja in delovanja društva, ki je bilo ustanovljeno 2. februarja 1958, je predstavil Štefan Rožič, predsednik PGD Žeje – Sveta Trojica. Društvo je nastalo na pobudo takratnega učitelja Franca Mihelčiča, povod za ustanovitev gasilskega društva pa je bil požar na najvišje ležeči kmetiji pri Jevšečevih na Sveti Trojici, saj je bilo gašenje z vedri iz kapnice že v naprej obsojeno na slab konec. Sledilo je šest desetletij, v katerih so žejski gasilci postorili marsikaj; od ureditve prvih prostorov gasilskega doma, gradnje novega gasilskega doma z dvorano, širitev gasilskega doma ter ureditev okolice, do stalne skrbi za usposabljanje in izobraževanje gasilcev, delo z mladino ter nakup opreme in vozil. Nenazadnje pa gasilci že šest desetletij skrbijo tudi za utrip dogajanja v kraju. Rožič se je vsem podpornikom, ki kakorkoli pomagajo ter gasilkam in gasilcem zahvalil za pomoč in podporo. Vsem zbranim pa je zaželel iskrene čestitke za 60 let.

Slavnostni govorniki, predsednica GZ Domžale Marjeta Kristan, župan Občine Domžale Toni Dragar, poveljnik regije Ljubljana III Klemen Repovž in predsednica KS Dob Marija Ravnikar so gasilcem PGD Žeje – Sveta Trojica čestitali ob njihovem jubileju ter jim zaželeli uspešno delo tudi v prihodnje.

DSC_0543

DSC_0540

DSC_0557

DSC_0550

Sledila je podelitev priznanj Gasilske zveze Domžale in Gasilske zveze Slovenije, ki sta jih podelila Marjeta Kristan in Klemen Repovž. Priznanja Gasilske zveze III. stopnje so prejeli: Julij Orehek, Zdravko Keržan, Janez Smolnikar, Andreja Smolnikar in Jože Rožič. Priznanje Gasilske zveze l. stopnje so prejeli: Maks Kokalj, Katja Nakrst in Marjan Smolnikar. Gasilsko odlikovanje Plamenico I. stopnje sta prejela: Franc Ravnikar in Franc Pirnat. Gasilsko odlikovanje III. stopnje je prejel Ivan Grubič. Gasilsko odlikovanje II. stopnje pa je prejelo PGD Žeje-Sveta Trojica. Prav tako je društvo prejelo še priznanje Gasilske zveze Domžale.

DSC_0571

Na mestu in sicer pred gasilskim domom, kjer so gasilci pred 27-leti posadili lipo, so ob koncu slovesnosti odkrili še spominsko ploščo, ki jo je blagoslovil dobski župnik Jurij Ferlež, odkrila pa sta jo župan Toni Dragar in predsednica KS Marija Ravnikar.

DSC_0600

Vir: domzalec.si; Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar