Poklicni gasilci CZR Domžale prevzeli novo gasilsko vozilo MAN GVC 16/25

Vsako leto v mesecu oktobru – mesecu požarne varnosti poklicni gasilci Centra za zaščito in reševanje Domžal, ki domujejo na Količevem, na široko odprejo svoja vrata, kjer si obiskovalci lahko ogledajo njihovo opremo in vozila, vedno pa pripravijo tudi praktične prikaze reševanja in gašenja ter pravilnega ravnanja ob začetnih požarih. Letos je bil dan oprtih vrat še posebej slovesen, saj so poklicni gasilci uradno prevzeli novo gasilsko vozilo MAN GVC 16/25, ki predstavlja prvo napadalno vozilo enote, zato je zasnovano in opremljeno tako, da zagotavlja vse tehnične pogoje za učinkovito začetno posredovanje ob vsakem začetnem dogodku.

Svoja vrata so poklicni gasilci CZR Domžale na široko odprli v petek, 12. oktobra 2018, obiskovalci so si lahko ob strokovnem vodenju ogledali opremo in vozila, med njimi tudi njihovo najnovejšo pridobitev – novo gasilsko vozilo GVC 16/25, pripravili pa so tudi praktične prikaze reševanja in gašenja, orientacijo v zadimljenih prostorih ter pravilnega ravnanja ob začetnih požarih. Nikoli pa ne pozabijo na otroke, saj so tudi letos za njih pripravili otroški gasilski poligon, izvedli pa so tudi nekaj delavnic, na katerih so se otroci lahko pomerili v gasilskih veščinah. Poskrbeli pa so tudi za to, da so se obiskovalci lahko razvajali ob pečenem kostanju ter sladkih dobrotah.

Na dnevu odprtih vrat se je odvil tudi slovesen dogodek, na katerem so poklicni gasilci prevzeli novo gasilsko vozilo MAN GVC 16/25. Po uradnem prevzemu pa so pripravili tudi predstavitveno reševalno vajo, v kateri je imelo glavno vlogo novo gasilsko vozilo. Uradnega prevzema novega gasilskega vozila so se udeležili številni gostje, med njimi generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But, župan Občine Domžale Toni Dragar, župan Občne Trzin Peter Ložar, direktor CZR Domžale Andrej Jarc, predsednica Gasilske zveze Domžale Marjeta Kristan, predstavniki prostovoljnih gasilskih enot Gasilske zveze Domžale, predstavniki enot sistema civilne zaščite ter drugi gostje in obiskovalci dneva odprtih vrat. Program, ki ga je povezovala Sabina Cerar, sta popestrila Moški pevski zbor CZR Domžale, pod vodstvom Primoža Leskovca in Vanja Osolnik.

IMG_7285

Andrej Jarc, direktor CZR Domžale je v svojem govoru povedal, da z današnjim prevzemom novega gasilskega vozila izpolnjujejo njihovo obljubo po razvoju in napredku, saj je vozilo MAN GVC 16/25 namenjeno izvajanju intervencij v požarih, naravnih in drugih nesrečah, oziroma zasnovano za interveniranje za domala na vseh vrstah dogodkov: »Osnovno vozilo MAN ima nosilnost 18 ton, s 340 konjskimi močmi, pogonom na vsa štiri kolesa in avtomatskim menjalnikom. Nadgradnjo vozila je izdelalo podjetje Rosenbauer. Predstavnikoma podjetja se zahvaljujem za vso tehnično podporo, saj smo skupaj izdelali vozilo, ki nam je vsem v ponos.«

Gasilsko vozilo MAN 16/125 ima cisterno s 3000 litri vode, ki jo poganja zmogljiva kombinirana normalno tlačna in visokotlačna črpalka. Ta skupaj z napravo Fixmix omogoča mešanje vode s penilnimi sredstvi v različnih razmerjih, kar jim omogoča uporaba vozila pri specifičnih požarih. Za uporabo vozila na požarih večjih razsežnosti, je na strehi vozila nameščen monitor z dometom 70 metrov. V vozilu so poleg dveh navijakov s cevjo dolžine 50 metrov, namenjenih izvedbi hitrih napadov, nameščene vse armature namenjene dobavi vode od vodnega vira do požara. V vozilu je nameščena najsodobnejša tehnična oprema za izvajanje reševanja, predvsem v prometnih nesrečah, ki vključuje opremo za izvedbo prometnega zavarovanja, stabilizacijo vozila in zaščite, izdelavo odprtin za iznos poškodovane osebe ter opremo za izvajanje prve in nujne medicinske pomoči. V sled najrazličnejšim vrstam gasilskih intervencij je v vozilu nameščena tudi oprema za reševanje iz globin in višin v urbanem in industrijskem okolju ter oprema za posredovanje v nesrečah z nevarnimi snovmi, ki zajema opremo za detekcijo, omejevanje širjenja in odstranjevanje nevarne snovi. Vozilo predstavlja prvo napadalno vozilo enote, zato je zasnovano in opremljeno tako, da zagotavlja vse tehnične pogoje za učinkovito začetno posredovanje ob vsakem začetnem dogodku.

IMG_6849

»Vsekakor si želimo, da bi bilo izrednih dogodkov čim manj. Tiste, ki pa bodo, pa rešujmo tako, kot je z grafično podobo prikazano tudi na vozilu. Ob kakršnikoli nesreči pokličemo 112. Regijski center za obveščanje bo klic preusmeril v CZR Domžale, gasilci pa bomo odreagirali in delo opravili tako kot znamo in se od nas pričakuje,« je povedal Andrej Jarc. Za konec se je v imenu sodelavcev CZR Domžale zahvalil županu Toniju Dragarju, ki je prisluhnil njihovim potrebam, odločno odreagiral in svetnikom Občinskega sveta Občine Domžale predlagal zagotovitev dobre četrtine kupnine. Del je prispevalo Ministrstvo za obrambo oziroma Uprava RS za zaščito in reševanje, saj so sredstva, ki jih pridobijo kot gasilska enota širšega pomena, v letu 2018 namenili za nakup novega vozila. »V mojem imenu gre zahvala vsem poklicnim gasilcem CZR Domžale, sodelavcem, ki so več kot polovico sredstev za vozilo zaslužili pri preventivnih dejavnostih, ki jih izvajamo v okoliških podjetjih ter pri izvajanju servisa gasilnih aparatov in opreme v širši domžalski okolici. Tokrat ima to, da smo si vozilo zaslužili dvojen pomen. V imenu poklicne gasilske enote CZR Domžale gre zahvala tudi vsem prostovoljnim gasilcem Gasilske zveze Domžale za odlično sodelovanje na vseh področjih in podporo v času, ko smo bili brez naše tako imenovane dvojke. Spoštovani vidimo se prihodnje leto na četrtem dnevu odprtih vrat CZR Domžale in na prevzemu novega specialnega gasilskega vozila za posredovanje v nesrečah z nevarnimi snovmi,« je še dejal Andrej Jarc v zaključku svojega govora.

IMG_7541

Čestitke ob novi pridobitvi sta poklicnim gasilcem izrekla tudi župan Toni Dragar in Darko But, direktor Uprave RS za zaščito in reševanje. Oba sta se jim tudi zahvalila za njihovo delo, zaželela pa sta jim, da naj novo vozilo uporabljajo varno, kot naj varno ob intervencijah delujejo tudi sami. Župan Toni Dragar je nato ključe novega vozila predal poveljniku CZR Domžale Matjažu Merkužiču ter jim zaželel varno vožnjo. Sledil je še krst vozila ter predstavitvena reševalna vaja, ki je vsebovala scenarij prometne nesreče s požarom osebnega vozila ter reševanjem ukleščene osebe.
Vir: domzalec.si; Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič; Video: Miro Pivar